Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

10 Οκτωβρίου παγκόσμια ήμερα για την ψυχική υγεία. Η Σάμος ενάντια στο Στίγμα (μια παρέα συμπολιτών μας μελοποιεί συλλογή ποιημάτων ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας)

Η Σάμος ενάντια στο Στίγμα

Για μια μεγάλη περίοδο της ιστορίας της ανθρωπότητας, μονο οι λογικοί μιλούσαν για την "τρέλα". Ο λόγος των ανθρώπων που έπασχαν απο ψυχική ασθένεια ήταν αποκλεισμένος. Από τη στιγμή που αυτό συνειδητοποιήθηκε άρχισε να αλλάζει. 

Τις τελευταίες δεκαετίες η φωνή των ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία ακούγεται. 
Για παράδειγμα στη Σάμο περίπου πριν τρία χρόνια παρουσιάστηκε το βιβλίο "το ρούχο της αθωότητας" που περιείχε ποιήματα ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Τη φωνή αυτών των ανθρώπων θελήσαμε να ενισχύσουμε "ντύνοντας" με μουσική.

Η ιδέα:

να γράψουμε τραγούδια βασισμένα σε ποίηση ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία βρήκε γόνιμο έδαφος σε μια παρέα. 
Τα μέλη της δεν είχαν κάποια προσωπική περιπέτεια με την ψυχική υγεία τους, αλλά το ταλέντο και η διάθεση προσφοράς έψαχνε τρόπο να εκφραστεί... Σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο ηχογραφήσαμε μερικα ποιήματα. 
Ο Χρήστος κι ο Μάριος διάβαζαν στίχους από το βιβλίο. Δεν ήταν όλα τα ποιήματα "εύκολα"... Κάποια στιγμή ο Χρήστος διάβασε ένα ποίημα του Γιώργου Φαλελάκη με ένα πάθος που μας συγκλόνισε. 
Ο Μάριος φορτισμένος πιάνει το μικρόφωνο και αρχίζει να τραγουδά "εμένα οι φίλοι μου είναι... μαύρα πουλιά"!!!!! 
Αυθόρμητα, χωρίς κανένα σχεδιασμό ή πρόθεση ηχογραφήθηκε η πρώτη μαγική στιγμή της προσπάθειας.... 
Καπως ετσι φτιαχτηκε ο δικος μας συνειρμος!!!!Κάθε δεύτερη εβδομάδα στο ίδιο μέρος βρισκονταν διαφορετικά άτομα... Κοινός τόπος η αγάπη για τη μουσική και η επιθυμία για δημιουργία...Διαβάζοντας τη συλλογή "το ρουχο της αθωότητας" ανακαλύψαμε ένα μικρο διαμάντι. 
Το σύντομο ποίημα του Γ.Μ. "δε φταίει ο χρόνος".... Σε κάποια συνάντηση ο Πέτρος διάβασε ένα άλλο ποίημα. Το "Θα θελα να' μουνα" του Γιώργου Φαλελάκη... Μετά από εβδομάδες ο Χρήστος και ο Γιάννης έγραψαν τους δικούς τους στίχους πάνω στο ίδιο θέμα... "θα ήθελα να' μουνα..." Όταν τελείωσε η ηχογράφηση χρειαζόμασταν χρόνο για να διαχειριστούμε την ένταση... Σκέψεις, συναισθήματα, προσδοκίες και επιφυλάξεις αρχισαν να μπαινουν σε λογια. Σχεδον τυχαια είχε ηχογραφηθεί κατι πρωτοτυπο... ενας διαλογος ποιηματων!!!!! 

"ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ" - Η ΣΑΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΑΜια Παρασκευή του καλοκαιριού που μας πέρασε ο Μάριος διάβασε το ποίημα που μιλούσε για τον "περίγυρο ενός ανθρώπου" του Γιώργου Φαλελάκη στο "στούντιο" της παρέας... είχε στα αυτιά του τα ακουστικά και άκουγε ... η μουσική που είχε γραφτεί πριν κάποια χρόνια ήταν σα να τον περίμενε όλο αυτό τον καιρό... ο τόνος της φωνής του μας καθήλωσε, η μουσική συντρόφευε τους στίχους... ο Μάριος άρχισε να τραγουδάει... δεν ξέραμε αν ήταν δικοί του οι στίχοι ή κάποιου ποιήματος από το βιβλίο... ήμασταν αμίλητοι και απολαμβάναμε τη στιγμή... κάτι γεννήθηκε μπροστά στα μάτια μας. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου